20er weddingfavor: Thaumatrope!

Et thaumatrope er et stykke legetøj, der faktisk kom hele 100 år tidligere frem, end den kategori jeg har inddelt den i her, nemlig i 1824. Alligevel tror jeg, at det kunne være et hit blandt gæsterne, at få sådan et med hjem efter en fest i 20ernes tegn!



Et thaumatrope, er en lille plade, oftest rund og i karton, hvor der er et motiv på begge sider. I pladens sider er der to tråde. Når man så holder trådene i hver sin hånd og får pladen til hurtigt at dreje frem og tilbage, vil det se ud, som om de to motiver bliver til et!
Det mest kendte motiv er nok fuglen og fulgeburet.

Hvis du vil give dig i kast med denne søde gave skal du først finde to passende motiver. Når du skal vælge dem, så tænk enten, at den ene ting skal se ud som om den er inde i den anden (som fugl i fuglebur) eller at det skal se ud som om de to ting står ved siden af hinanden.
Brug motiver, der er enkle i det, altså ikke for mange farver osv, så har øjet nemmere ved at kapere og acceptere illusionen.
Det kunne fx. være to hjerter, jeres forbogstaver ved siden af hinanden, to turtelduer, to ringe der bliver 'flettet' sammen, eller de helt klassiske motiver, som man også brugte dengang. Der kunne man evt. tilføje bryllupsdatoen.

Nu skal du bruge:
Karton, saks, limstift
En printer til at printe dine motiver ud
Garn, fx. sejlgarn

Klip en rund plade ud. Brug evt en kop som skabelon.
Print dine motiver ud og lim dem på hver sin side af kartonen. Klip ikke kun selve den lille tegning ud, der skal på, men klip den ud med hvidt papir som baggrunden, så det fylder hele pladen. Vær opmærksom på, hvordan dine motiver skal vende i forhold til hinanden, så den ene ikke kommer til at vende på hovedet eller noget!
Lav nu små huller i hver sin side af pladen.
Sæt et stykke garn (ca 30cm) i hvert hul og bind det fast med en knude!

Færdig!

Gæsterne vil længe synes det er sjovt at tage den frem, alle elsker da optiske illusioner!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar